Cappuccino zetten, hoe maak je goede melkschuim?

De gemiddelde koffiedrinker wisselt zijn bakjes koffie graag af met zwart en koffie met melk. Bij koffie met melk moet je denken aan een cappuccino, latte macchiato of een flat white. Er zijn verschillende apparaten die je kunt gebruiken om melkschuim te maken, denk aan een volautomatische koffiemachine, een losse melkopschuimer of een pistonmachine met een handmatig stoompijpje. Waar je de beste resultaten mee behaalt? Blijf hangen!

Apparaten om melk mee op te schuimen

Voor het opschuimen van melk kun je kiezen uit verschillende apparaten, namelijk:

  • losse melkopschuimer
  • volautomatische espressomachine
  • pistonmachine
  • automatische stoompijpje

Naast het bespreken van de verschillende apparaten zullen we ook meer vertellen over welk soort melk het beste werkt.

Losse melkopschuimer

Koop je een Nespresso apparaat dan kom je al gauw uit bij een losse melkopschuimer. Een losse melkopschuimer koop je al vanaf een aantal tientjes, alhoewel de melkopschuimers van Nespresso iets duurder zijn. Je vult de melkopschuimer met melk en druk op de knop. Vervolgens giet je het opgeschuimde melk in het kopje.

Bij een losse melkopschuimer kun je rekenen op stevige melkschuim. Vaak zal je de bovenste laag moeten verwijderen omdat deze te dik is. Op zich werkt een losse melkopschuimer prima, maar dit is niet de beste oplossing als je het maximale uit jouw cappuccino wilt halen.

Volautomatische koffiemachine

Met een koffiemachine met bonen wordt het melkschuim automatisch opgeschuimd. Althans als je voor een machine met automatische melkfunctie kiest. Bij goedkopere volautomaten dien je het melk handmatig met een stoompijpje op te schuimen. Het melkschuim uit een volautomatische koffiemachine is vaak wat waterig. Hoe luxer de machine hoe beter het melkschuim. Het voordeel van een volautomaat is dat deze eenvoudig schoon te maken is na gebruik.

Pistonmachine

De beste resultaten behaal je met een semi espressomachine, ook wel een pistonmachine genoemd. Bij een pistonmachine doe je alle handelingen zelf: van het malen van de koffie tot het opschuimen van de melk. Het vergt meer oefenen en geduld, maar dat is hem zeker waard voor de koffie fanaten onder ons.

De goedkopere pistonmachines hebben vaak een minder krachtig stoompijpje. Deze machines hebben wel een stoompijpje, maar zijn meer geschikt voor het zetten van een espresso. Voor een krachtig stoompijpje raden wij een budget van meer dan 300 euro aan.

Automatisch stoompijpje

Tegenwoordig zijn er ook Nespresso machines en pistonmachines te koop met een automatisch stoompijpje. Het voordeel hiervan is dat je het opschuimen niet zelf hoeft te doen. Je plaatst het stoompijpje in het melkkannetje en de machine doet de rest. De resultaten zijn verrassend goed! Vaak is het eveneens mogelijk om de stevigheid en temperatuur van het melkschuim in te stellen.

Melk

Voor de beste resultaten kies je voor melk met een hoog vet en eiwitten percentage. Je hebt beiden nodig voor het creëren van goede melkschuim. Dit is de reden dat volle melk beter werkt dan halfvolle melk. Ook bij plantaardige melk raden we aan naar de eiwit / vet gehalte te kijken.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Duurzame Nederlandse modemerken voor vrouwen

Duurzaamheid is helemaal hot en dat zal alleen maar toenemen. Onder de noemer duurzaam valt ook biologische en zogenoemde ‘eerlijke’ kleding. Ook in duurzame...

Altijd buiten met een tuinkamer

We zitten maar wat graag buiten. Maar het Nederlandse weer laat dat niet altijd toe. En dat terwijl het met de temperatuur op een...

Iets te vieren? 4 leuke cadeautips om jezelf of een ander te verwennen

Heb je die promotie eindelijk gekregen? Heeft je beste vriendin haar rijbewijs gehaald? Of is je zus zwanger? Er zijn altijd wel redenen om...