Edamame: een verrukkelijk en gezond boontje

Misschien heb je er wel eens van gehoord; misschien ook niet. Maar het is niet te betwisten dat edamame een heerlijke boon is die ontzettend veel toepassingen kent! Zelfs als de naam je niet bekend voorkomt, ben je ze waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Zo zijn ze inmiddels vrijwel overal beschikbaar. De Aziatische supermarkt, de markt in het centrum en de supermarkt dichtbij huis zullen allemaal wel edamame hebben. Deze is vaak te vinden in zowel bevroren als verse vorm. Beide zijn goede opties voor iedereen en zijn het zeker wel waard om tenminste eens te proberen. Wil je er graag meer over weten? Lees dan vooral verder!

Wat zijn edamame?

Witte bonen, bruine bonen en sperziebonen ken je waarschijnlijk allemaal wel en heb je eventueel ook wel gegeten. Edamame is ook een soort boon. Deze heerlijke kleine boontjes zijn namelijk de jongere variant van de sojaboon. Ze worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn, vaak zo’n twee weken. Voornamelijk de Japanse, Chinese en Hawaïaanse keukens kennen veel recepten met edamame en ze staan ook vaak op de kaart bij sushi restaurants. Hier worden ze vaak al gepeld geserveerd, maar je kunt ze ook gewoon ongepeld halen in bijvoorbeeld de diepvries. Dit is helemaal normaal voor de edamame en zal de smaak ook niet verpesten. Qua smaak zijn ze erg zacht en hebben ze een lichte nootachtige smaak. Heerlijk!

Makkelijke en lekkere gerechten met edamame

Nu dat je weet wat edamame zijn en waar je ze kunt halen, ben je misschien benieuwd naar een aantal gerechten die je ermee kunt maken. Natuurlijk is het ontzettend handig om hiervoor simpelweg Google te raadplegen, aangezien er miljoenen online recepten staan. Voordat je echter begint met zoeken, zijn hier een aantal suggesties:

1. Een poké bowl met edamame bonen

Zoals al eerder genoemd, worden edamame uitbundig gebruikt in de Hawaïaanse keuken. Hier worden ze bijvoorbeeld in een zogeheten “poké bowl” gestopt. Dit is niets meer dan een simpel gerecht dat bestaat uit ingrediënten als rijst, vis en groenten. Waarbij de vis en groenten vaak fijn gesneden zijn. Hieronder valt dus ook de edamame, die vaak een verschijning maakt in de vele varianten van deze schotel. Verdiep je zeker eens in poké bowls, het is een hele wereld aan inspiratie!

2. Een smakelijke edamame hummus

Hummus is nog een internationaal gerecht dat steeds vaker zijn plek vindt tijdens een Nederlandse maaltijd. De originele hummus is een gerecht uit het Midden-Oosten gebaseerd op kikkererwten en sesamzaadsaus. Daarnaast worden vaak nog overige ingrediënten toegevoegd om de smaak iets te veranderen. Kikkererwten kun je in dit geval best substitueren met de edamame!

3. Simpelweg gekookt met zout

Dit is misschien wel de makkelijkste manier om van de speciale smaak van de edamame te genieten. Hiervoor doe je ze in wat water en kook je ze totdat ze gaar zijn. Daarna schep je ze op, strooi je er (een goed aantal!) zout overheen en eet je ze rechtstreeks uit de schil. Tip: bij het eten van ongepelde edamame is het handig om met je tanden achter een boon te bijten en deze eruit te zuigen. De boon zit er namelijk los in en komt er dus gemakkelijk uit!

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Kies de perfecte shampoo voor jouw haartype

Haarverzorging is een van die dagelijkse rituelen die we allemaal in ons leven hebben. Of je nu een bad hair day hebt of gewoon...

Hoe bepaal je de perfecte plek voor de tv

Hoewel steeds minder mensen thuisblijven voor hun favoriete tv-programma, maar hun films en series eerder kijken via streamingdiensten als Canal+, neemt de tv nog...

3 aandachtspunten bij het kopen van een nieuw parfum

Een nieuw luchtje kopen kan best lastig zijn. Het aanbod is niet alleen heel groot, maar het is ook nog eens ontzettend persoonlijk. Wat...