Een huis onder de kap is een thuis

Een dak boven je hoofd is een uitdrukking van woonruimte hebben. Zonder een dak is een huis natuurlijk niet compleet. Een dak zorgt voor bescherming tegen weersinvloeden en het biedt veiligheid. Het maakt niet uit of een dak hellend of plat is. De Nederlandse huizen kennen vooral een dakbedekking van dakpannen of bitumen, maar er zijn ook andere bedekkingen, zoals een rieten of leien bedekking.

Thuisblijven tijdens corona

Dat een woning belangrijk is, hebben we ervaren tijdens de corona pandemie. We waren 24 uren per dag gebonden aan de woning en incidenteel gingen we boodschappen doen. Werken deden we thuis en ook de kinderen kregen digitaal les. Toen bleek hoe belangrijk het is dat iedereen zich thuis voelt in de eigen woning. Veiligheid en geborgenheid, jezelf kunnen zijn en ook weer samen. Een gezamenlijke living en keuken en bij voorkeur iedereen een eigen plek.

Het dak isoleren

Een dak is een primaire voorziening en is pas af als het volledig geïsoleerd is. Dakisolatie is misschien wel het belangrijkste omdat warmte altijd stijgt. Vooral oude woningen zijn dikwijls slecht geïsoleerd waardoor veel warmte door het dak verdwijnt. Isolatieplaten of glaswol zijn de meest gebruikte middelen om te isoleren. Controleer bij het isoleren ook de dakdoorvoer van de verwarming en het ventilatiesysteem.

Warm en gezond klimaat

Het verwarmingssysteem zorgt voor een aangename temperatuur in de woning en het ventilatiesysteem zorgt voor een gezond binnenklimaat. Dit geldt zeker voor goed geïsoleerde woningen. Woningen worden veelal mechanisch geventileerd. De vuile lucht wordt afgevoerd en via ventilatieroosters wordt buitenlucht aangevoerd. Recente nieuwbouw woningen hebben balansventilatie. Zowel de afvoer als aanvoer van lucht wordt geregeld. Het Balanssysteem is dikwijls gekoppeld met een warmteterugwin-unit.

Zowel René Froger als Rob de Nijs zingen over de woning. Niet ten onrechte want de meeste tijd verblijven we daar. Volgens de statistieken wonen we gemiddeld tien jaar in dezelfde woning. Het is dan wel zo prettig dat die omgeving gezond en duurzaam is. De ideale woning is voor veel mensen nog steeds de gezinswoning met twee woonlagen en een kap. Een ruime living met leefkeuken, drie slaapkamers en bij voorkeur een ruime badkamer.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Bescherm je huid in stijl: welke zonnebrand kiezen voor de zomer?

De zomer is de tijd om van de zon te genieten, maar het is ook belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen....

Wat zijn de trends in 2023 voor jouw huis? Ontdek de nieuwste interieurtrends

Met het nieuwe jaar in zicht is het tijd om te kijken naar de interieurtrends die het komende jaar zullen domineren. Hieronder vind je...

Welke producten voor haarverzorging zijn er allemaal?

Je haar is een belangrijk onderdeel van je uiterlijk en het is dus logisch dat je het zo goed mogelijk wilt verzorgen. Het is...