Hoe werkt een DNA test om je afkomst te analyseren?

Wanneer je graag wilt weten wat je afkomst is als je bent geadopteerd of omdat je twijfels hebt of je wel in de juiste familie groot geworden bent kan je een DNA test doen om je afkomst te analyseren. Dit kan duidelijkheid geven maar het kan ook persoonlijk wat met je doen.

Wanneer je twijfelt over je biologische familie

Wanneer jij twijfelt over je biologische familie omdat je helemaal niet lijkt op je ouders kan je een DNA test afkomst doen. Je kunt gaan twijfelen omdat je een andere huidskleur, oogkleur, bloedgroep hebt of dat je het gevoel hebt dat je niet bij de familie hoort. Nu lijken niet alle mensen op ouders, het kan dus best wel voorkomen. Maar er is dan de mogelijkheid om een verwantschapstest te doen. Met deze DNA test komt eruit of je familie bent van elkaar.

In je genen zitten de eigenschappen

De erfelijke eigenschappen van een mens zitten in de genen. De genen bepalen de kleur van je ogen, hoe lang je wordt en de kleur van je haar. Een gen bestaat uit een kopie van de vader en een kopie van de moeder. In de genen van de ouders zitten ook kopie├źn van hun ouders. Daarom is het maar de vraag welke kopie jij erft en hoe je er uit gaat zien. Uiteraard is het niet alleen de genen hoe je er uit ziet en hoe je bent. Wat je meemaakt, hoe je leeft, de mensen die je om je heen hebt, hoe je woont, hoe je eet hebben hier allemaal invloed in.

Hoe werkt een DNA test afkomst?

Wanneer je een DNA test afkomst wilt doen kan je dit ook met een thuistest. Je kunt deze aanvragen en dan krijg je een test thuis gestuurd na betaling. Vaak is dit een wangslijm pakket. Je moet met een soort van wattenstaafje ongeveer twintig tot dertig seconden aan de binnenzijde van je mond op en neer bewegen. Er komt dan genoeg wangslijm op het wattenstaafje. Daarna gaat het wattenstaafje in een zakje wat goed afgesloten moet worden. Wanneer het goed afgesloten is kan het drie maand bewaard worden. Wanneer een DNA test niet meteen opgestuurd wordt is het goed om het wattenstaafje dan eerst te laten drogen omdat er anders schimmel op komt.

Er kan ook een DNA test voor je afkomst gedaan worden door bloed af te nemen maar dit is geen nauwkeuriger resultaat dan met een wattenstaafje wangslijm te gebruiken.

Afkomst uit bepaalde gebieden

Wanneer mensen uit bepaalde gebieden komen dan kan het zijn dat ze DNA hebben dat op elkaar lijkt. Het kan dus zijn dat het DNA van iemand anders op jouw DNA lijkt. Het kan dan zijn dat je opa en oma in hetzelfde gebied hebben gewoond als die andere persoon. Het is dus altijd goed om te weten of ouders, grootouders of andere familieleden uit bepaalde gebieden komen. Zo kan er in de database vergeleken worden waar bijvoorbeeld de grootouders wegkomen.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Gordijnen: Meer dan alleen een stijlvolle raamdecoratie

Gordijnen zijn een essentieel onderdeel van elk interieur. Ze bieden privacy, helpen de kamer te isoleren en dragen bij aan de sfeer van de...

Waarom kiezen voor een terrasoverkapping?

Wil jij het gehele jaar van het buitenleven kunnen genieten, maar wel droog blijven? Overweeg dan eens om een terrasoverkapping aan huis te plaatsen....

Nieuwe koffiesmaken proberen? Zo weet je welk jij het lekkerst vindt!

Ben jij een koffieliefhebber die altijd op zoek is naar nieuwe en spannende smaken om te proberen? Zo ja, waarom ga je dan niet...