Hoe goed is de luchtkwaliteit in jouw huis?

Je doet er alles aan om gezond te leven. Je beweegt regelmatig en eet gezond. Ook ga je op tijd naar bed en zoek je voldoende ontspanning. Daarmee hoop je een lang en gezond leven te hebben. Het is echter ook zo dat het belangrijk is om de strijd aan te gaan met een onzichtbare vijand. Zo is de luchtkwaliteit meten in huis heel belangrijk. Het is mogelijk om op die manier te bepalen hoe schoon of verontreinigd de lucht eigenlijk precies is. Dit geeft je een goed inzicht in wat je moet doen.

Het belang van schone lucht

Het is vooral goed om te weten wat schone lucht precies voor je kan doen. Zeker in huis is het fijn wanneer het binnenklimaat op orde is. Dat betekent dat zaken zoals de temperatuur, de mate van tocht en vocht en de hoeveelheid luchtvervuiling allemaal niet te hoog mogen zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan kan dit allemaal klachten met zich meebrengen. Denk aan een droge keel of brandende ogen. In enkele gevallen zelfs zuurstofgebrek en benauwdheid als gevolg. Daarnaast kan je je gewoon algeheel ongemakkelijk voelen in je eigen ruimte.

De kwaliteit in de gaten houden

Het is slim om zelf in de gaten te houden hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Dat kan bijvoorbeeld al door een simpele, maar nauwkeurige app op de smartphone te installeren. Daarnaast is er ook meet apparatuur te krijgen. Dit is te gebruiken om bijvoorbeeld te bepalen in welke mate er vocht en fijnstof in de lucht hangt. Dat kan bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer een belangrijke rol spelen. Aan de hand van de resultaten is dan te bepalen wat eraan gedaan moet worden. Bedenk wel dat dit een versimpelde weergave is.

Verschillende soorten stoffen meten

Wie aan de slag gaat met het meten van de luchtkwaliteit moet wel goed opletten. Er zijn namelijk veel verschillende soorten stoffen die van invloed zijn op luchtkwaliteit. Zo kan je je bijvoorbeeld richten op stikstofdioxide. Ook kan je je richten op fijnstof. Ook de pollen meten kan een optie zijn. Bedenk wel dat niet alle apps en apparaten alles even goed uitsplitsen. Daarnaast is het dus ook belangrijk om de mate van vocht in de lucht te meten. Dit gaat vaak ook op een andere manier dan het meten van andere zaken in de lucht.

De juiste manier van meten

Wie zelf aan de slag gaat met het meten van de luchtkwaliteit, moet dat wel op de juiste manier doen. Dat betekent dus niet alleen dat het om de juist apparatuur gaat. Het is ook belangrijk om de juiste plek te kiezen. Denk aan meten in het midden van de kamer in plaats van bij het raam. Ook het tijdstip op de dag waarop gemeten wordt speelt een rol. Daarnaast is de afstand tot de bron van het probleem, bijvoorbeeld ene houtkachel, natuurlijk een factor in de resultaten van de meting. Ook het soort bron speelt mee.

Hulp van een kenner

Het is vaak beter om een diepgaand onderzoek naar de kwaliteit van de lucht in huis te doen. in dat geval is het dan ook beter om hier een echte specialist bij te halen. Die heeft daar de middelen voor. Bovendien heeft die de ervaring en weet daardoor precies waar, hoeveel, hoe laat en hoe lang gemeten moet worden. Dat geeft betere inzichten in de kwaliteit en helpt ook bij het zoeken van een oplossing. Werken met de kenner kan daarom in elke woning altijd een goed idee zijn. Dat is dus wel verstandig.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Kies de perfecte shampoo voor jouw haartype

Haarverzorging is een van die dagelijkse rituelen die we allemaal in ons leven hebben. Of je nu een bad hair day hebt of gewoon...

Hoe bepaal je de perfecte plek voor de tv

Hoewel steeds minder mensen thuisblijven voor hun favoriete tv-programma, maar hun films en series eerder kijken via streamingdiensten als Canal+, neemt de tv nog...

3 aandachtspunten bij het kopen van een nieuw parfum

Een nieuw luchtje kopen kan best lastig zijn. Het aanbod is niet alleen heel groot, maar het is ook nog eens ontzettend persoonlijk. Wat...