Handige tips om je tuin zomerklaar te maken

Nu het zonnetje eenmaal tevoorschijn is gekomen, duurt het niet lang meer tot het voorjaar begint. Je merkt zelf ook dat je lekker terrasjes wilt pakken er op uit wil of gewoon lekker in je eigen tuin wil vertoeven met een goed boek, of de kinderen willen lekker naar buiten of je kan niet wachten om die BBQ aan te steken en je nieuwe tuinmeubelen te gebruiken. Dan is het wel zo fijn als je tuin hier ook klaar voor is. Maar waar begin je?

Tuin in de herfst en winter

Waarschijnlijk heb je de laatste paar maanden vrij weinig tijd in je tuin doorgebracht. Tenzij je een overdekte serre of iets hebt. Maar anders zou het toch te koud geweest zijn. Er liggen vast nog bladeren van de herfst en eventuele planten en bomen staan er ook minder fris bij. Echter, planten en bomen genieten ook van het voorjaarszonnetje en vinden het vast heerlijk om weer goed voor de dag te komen in de zomer. Planten en bomen vergen toch het nodige onderhoud willen ze het hele jaar goed doorkomen en onderhoud is het halve werk.

Beginnen bij het begin

Heb je gras, kijk eerst daarnaar. Een goed verzorgd gazon is het halve werk en je tuin oogt meteen een stuk aantrekkelijker. Wil je een mooie, groene grasmat? Dan moet je eerst je gras maaien, dan nieuw gras zaaien en daarna mest eroverheen gooien. Let op; dit kun je het beste doen als het niet meer vriest! De ideale periode om gras bij te zaaien, is de zomer. Bemesten doe je voor die tijd al! Je kunt ook overwegen om kunstgras te leggen. Dat hoef je niet te zaaien en te bemesten, alleen maar te vegen.

Onkruid? Weg ermee!

Soms heb je onkruid planten in je tuin staan dat niet op onkruid lijkt. Echter, ook dit soort onkruid zorgt ervoor dat de planten en bloemen die je in je tuin hebt staan minder goed kunnen groeien. Dus weg ermee! Je kunt de aarde eerst losmaken met een schoffel. Onkruid tussen de tegels kan ook echt niet. Er zijn ook verschillende milieuvriendelijke middeltjes om dit te verwijderen. Goed bijhouden is het toverwoord!

Knippen, knippen, knippen!

Wil je het goed doen, dan kun je het beste in de zomer al snoeien en dorre takken e.d. verwijderen. Voordeel hiervan is dat het dan lekkerder is om in de tuin te werken en je plant/boom is minder kwetsbaar tegen de tijd dat het herfst/winter wordt. Snoei uiteraard geen planten die nog in bloei staan, dat is zonde! Als je grasmat er goed bij ligt, het onkruid is tussen je tegels vandaag gehaald of uit de tuin geschoffeld en eventuele bomen of planten zijn gekortwiekt, dan ben je al een heel eind. Ga met een grovere bezem door de tuin heen om alle overtollige bladeren, aarde en takken enzovoort op te vegen. Daarna ligt je tuin er weer netjes bij!

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Kies de perfecte shampoo voor jouw haartype

Haarverzorging is een van die dagelijkse rituelen die we allemaal in ons leven hebben. Of je nu een bad hair day hebt of gewoon...

Hoe bepaal je de perfecte plek voor de tv

Hoewel steeds minder mensen thuisblijven voor hun favoriete tv-programma, maar hun films en series eerder kijken via streamingdiensten als Canal+, neemt de tv nog...

3 aandachtspunten bij het kopen van een nieuw parfum

Een nieuw luchtje kopen kan best lastig zijn. Het aanbod is niet alleen heel groot, maar het is ook nog eens ontzettend persoonlijk. Wat...