Voordelen van 100% natuurlijke sapkuur gebruiken voor gewichtsverlies

Een 100% natuurlijke sapkuur, ook wel sapvasten genoemd, is een detoxdieet waarbij je voor een korte periode, meestal één tot drie dagen, groente- en vruchtensap (en vaak niets anders) consumeert. Voorstanders zijn van mening dat het drinken van sap het lichaam overspoelt met genezende voeding, terwijl het ook gifstoffen en afvalstoffen wegspoelt.

Er wordt ook gedacht dat het de natuurlijke ontgiftingsprocessen van het lichaam ondersteunt door het dieet te ontdoen van suiker, cafeïne, geraffineerd voedsel en andere stoffen die energie kunnen uitputten. Onderzoek ter ondersteuning van deze beweringen is echter nog niet uitgebreid gedaan. En het gewicht dat tijdens een sapreiniging verloren is gegaan, kan net als andere dieten weer terugkomen als je terug valt in oude eetgewoonten. Toch kent het ook voordelen omdat groente & fruit nou eenmaal gezond zijn. Om een paar voorbeelden te noemen:

Laat je huid stralen 

Rauwe groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van huidondersteunende voedingsstoffen zoals collageenondersteunende vitamine C en huidvriendelijke bètacaroteen (vitamine A). Sommige van deze heilzame voedingsstoffen zoals vitamine A, E en K hebben echter vet nodig voor opname – het gebrek aan vet in een sapdieet kan daarom de biologische beschikbaarheid van deze vitamines beïnvloeden. Voor een gezonde, jeugdige huid moet je ook bronnen van eiwitten en de omega-variëteit aan vetten opnemen, die beide typisch een tekort hebben in een dieet dat alleen uit sap bestaat.

Andere veranderingen in het dieet die betrokken zijn bij een sapdieet, zoals het elimineren van geraffineerde suikers, bewerkte voedingsmiddelen en alcohol, kunnen echter nuttig zijn voor het verbeteren van de huidconditie.

Geeft je humeur een boost

Er zijn enkele meldingen van een algemene verbetering van de stemming in combinatie met veranderingen in levensstijl. Dit kan ook te maken hebben met de andere betrokken veranderingen in het voedingspatroon, zoals bezuinigen op bewerkte en junkfood, evenals het elimineren van alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers.

Disclaimer: Een sapkuur is niet weggelegd voor iedereen

Op happyjuicy.nl is te lezen dat een sapkuur niet voor iedereen is weggelegd. Als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt, raadpleeg dan je huisarts of specialist voordat je drastische wijzigingen aanbrengt in je eetpatroon. De hoge consumptie van natuurlijke suikers die bij het maken van sap betrokken zijn, kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegels fluctueren, dus mensen met diabetes of problemen met de bloedsuikerspiegel moeten sapdieet vermijden.

Het is raadzaam om sapdiëten te vermijden als je:

  • Zwanger bent of borstvoeding geeft
  • Bejaard bent, of jonger dan 18
  • Herstellende bent van een operatie
  • Nier- of leveraandoeningen hebt
  • Epilepsie hebt
  • Bloedarmoede of lage bloeddruk hebt
  • Een voorgeschiedenis hebt van eetstoornissen

Let op: als je overweegt een dieet te volgen, raadpleeg dan eerst je huisarts om er zeker van te zijn dat je dit zonder risico voor de gezondheid kunt doen.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Kies de perfecte shampoo voor jouw haartype

Haarverzorging is een van die dagelijkse rituelen die we allemaal in ons leven hebben. Of je nu een bad hair day hebt of gewoon...

Hoe bepaal je de perfecte plek voor de tv

Hoewel steeds minder mensen thuisblijven voor hun favoriete tv-programma, maar hun films en series eerder kijken via streamingdiensten als Canal+, neemt de tv nog...

3 aandachtspunten bij het kopen van een nieuw parfum

Een nieuw luchtje kopen kan best lastig zijn. Het aanbod is niet alleen heel groot, maar het is ook nog eens ontzettend persoonlijk. Wat...