Vrouwenvoetbal steeds minder onderhevig aan het mannenelftal

“Vrouwenvoetbal steeds minder onderhevig aan het mannenelftal, toch zijn we er nog lang niet”

De afgelopen jaren heeft het vrouwenvoetbal een enorme vlucht genomen in ons land. Helemaal nadat de Oranje leeuwinnen in 2017 zelfs Europees kampioen wisten te worden. Ook tijdens het afgelopen EK deden ze het erg goed. Zeker als we het vergelijken met ons herenelftal. Het werd al snel duidelijk dat de Oranje leeuwinnen echt steeds belangrijker werden in ons land. Voor het eerst werden ook de oranje vlaggetjes in de straten gehangen als zij speelden. Nederland zat massaal voor de buis en websites als ekvrouwen.nl werden druk bezocht. Kortom: vrouwenvoetbal wordt steeds meer gewoon en ook minder onderhevig aan het mannenelftal. Toch zijn we er volgens experts nog lang niet.

Basispremies zijn gelijk

Voorheen waren er grote verschillen te zien tussen de inkomsten van het dames- en het herenelftal. Toen was dat misschien ook te verdedigen. Het herenelftal kwam immers ook veel verder. Inmiddels is dat zeker niet meer het geval. Sterker nog, de vrouwen doen het de afgelopen jaren veel beter dan de heren. Bovendien lopen de kijkcijfers ook nog eens flink op. Genoeg reden om hun inkomsten eens flink omhoog te gooien. Dat zou je inderdaad zeggen. Toch is het maar sinds heel kort dat de basispremies gelijk zijn getrokken. Daarnaast krijgen de vrouwen nog altijd veel minder betaald dan heren die professioneel voetbal spelen.

Er is op dit moment nog geen enkele vrouw die naast het spelen van professioneel voetbal niets meer hoeft te doen. In veel gevallen krijgen ze zelfs minder betaald dan het minimumloon. Dit omdat je voetbal meestal niet fulltime kunt doen. Dit betekent dat de vrouwen eigenlijk altijd iets naast het voetballen moeten doen om hun rekeningen en gewone leven te kunnen betalen. Dit terwijl de beste mannelijke profvoetballers echt niet meer hoeven.

Er is dus nog altijd een groot verschil. Hoe hoger de vrouwen spelen, hoe groter het verschil met soortgelijke mannelijke profvoetballers lijkt te zijn. Nederland loopt hier zelfs een beetje in achter. In steeds meer andere landen wordt er veel geld gepompt in het damesvoetbal. Nederland heeft al een aantal stapjes in de goede richting gezet, maar we zijn er nog lang niet.

Vrouwenvoetbal ontwikkelt zich steeds verder

Het is bijzonder om te zien hoe het vrouwenvoetbal zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. In 2017 werden we al opgeschrikt door het mooie voetbal dat zij leverden. Toen was er echter nog wel eens commentaar over het spel. De intensiteit leek veel lager te liggen dan bij de mannen. Hierdoor was het gevoel tijdens het voetbalkijken heel anders. Tijdens het EK van 2022 was dit ineens helemaal anders.

Inmiddels weten de vrouwen als geen ander om heel mooi en bovenal intens voetbal te leveren. Je hoeft maar één wedstrijd te volgen en je bent direct verkocht. Het fysieke niveau ligt vele malen hoger en naar verwachting zal dit zich alleen maar verder blijven ontwikkelen. De kans is groot dat het vrouwenvoetbal over enkele jaren net zo groot is als het herenvoetbal. We kunnen niet wachten.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Bescherm je huid in stijl: welke zonnebrand kiezen voor de zomer?

De zomer is de tijd om van de zon te genieten, maar het is ook belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen....

Wat zijn de trends in 2023 voor jouw huis? Ontdek de nieuwste interieurtrends

Met het nieuwe jaar in zicht is het tijd om te kijken naar de interieurtrends die het komende jaar zullen domineren. Hieronder vind je...

Welke producten voor haarverzorging zijn er allemaal?

Je haar is een belangrijk onderdeel van je uiterlijk en het is dus logisch dat je het zo goed mogelijk wilt verzorgen. Het is...