Zelf een plantenbak maken? Zo doe je dat!

Wil je een originele plantenbak of kun je simpelweg niet slagen bij een tuincentrum of vind je dat de duur wellicht? Maak dan gewoon zelf een plantenbak! Je kan dan namelijk zelf kiezen wat je mooi vindt aan materiaal, je kunt er voor kiezen deze te beitsen of juist in een mooi kleurtje te verven.

Om zelf een plantenbak te maken zijn er mogelijkheden genoeg. Met onderstaande tips kom je al een heel eind!

Inkoop materiaal en op maat (laten) maken

Het beste is als je iets zelf gaat maken van hout, dat je beter teveel, dan te weinig materiaal koopt. Ongebruikt materiaal kun je altijd nog terugbrengen namelijk. Wat is nu je eerste stap? Bedenk en maak alvast een ontwerp en bepaal welke houtsoort je wil gebruiken voor je plantenbak. Vervolgens kun je een ruwe schatting maken van hoeveel materiaal je nodig hebt. Nog een goede tip voor de niet echte doe-het-zelvers onder ons; bij bouwmarkten kun je vervolgens je planken alvast op maat laten zagen; super handig (check wel even de website voor de voorwaarden die hieraan verbonden zijn). Zorg ook dat je over goed gereedschap beschikt, zoals een boormachine en een afkortzaag.

Plantenbak maken, welke houtsoort kies je?

Als je kiest voor onbehandeld hout, dus waar nog niets mee gedaan is, dan moet je er rekening mee houden dat dit geschuurd moet worden. Een schuurmachine werkt dan het beste. Dus zorg dat je die hebt en anders leent. Je kunt zelf beslissen of je het hout vooraf wilt lakken of dat je het daarna doet, als je het geschuurd hebt. Zorg wel dat het hout dan stofvrij is (veeg dit even schoon met een vochtig doekje).

Boren

Voor het boren van de schroef gaten heb je een soevereinboor nodig dat is een hout- en verzinkboor in één. Je kunt de bodem alvast op de grond plaatsen en de planken die eromheen moeten komen eromheen leggen. Voor de stevigheid plaats je een balkje in elke hoek op de bodemplaat als hoeksteun. Vergeet deze uiteraard niet vast te zetten! Vanaf hier kun je een plantenbak eenvoudig opbouwen. Om het water makkelijker weg te laten lopen, kun je ook nog een soort verhogings- plankjes onder de bak plaatsen en deze vast schroeven aan de plantenbak.

Lakken maar!

Als je klaar bent met je plantenbak, dan kun je deze gaan schuren. Daarna kun je de binnenkant van de bloembak bekleden met anti-worteldoek. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet door de bodem van je plantenbak heen groeien en toch het vocht afgevoerd kan worden. Daardoor gaat het hout weer langer mee. Je kunt ervoor kiezen de plantenbak te beitsen of je kunt kiezen voor een leuk kleurtje als je dat liever hebt. En voilà!

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Kies de perfecte shampoo voor jouw haartype

Haarverzorging is een van die dagelijkse rituelen die we allemaal in ons leven hebben. Of je nu een bad hair day hebt of gewoon...

Hoe bepaal je de perfecte plek voor de tv

Hoewel steeds minder mensen thuisblijven voor hun favoriete tv-programma, maar hun films en series eerder kijken via streamingdiensten als Canal+, neemt de tv nog...

3 aandachtspunten bij het kopen van een nieuw parfum

Een nieuw luchtje kopen kan best lastig zijn. Het aanbod is niet alleen heel groot, maar het is ook nog eens ontzettend persoonlijk. Wat...