Dit wordt er bij zwangerschap vergoed door je zorgverzekering

Als je zwanger bent, krijg je te maken met extra kosten. Het is natuurlijk fijn als je zorgverzekering een aantal van die kosten dekt. Bij veel zaken gebeurt dit ook. Sommige kosten worden door de basisverzekering vergoed, andere kosten door de aanvullende verzekering. Het is wel belangrijk te weten dat het bedrag dat vergoed wordt afhangt van de zorgverzekering. Dit geldt vooral voor de aanvullende verzekering. Bekijk bij jouw zorgverzekering dus hoe dit precies zit.

Deze tekst is bedoeld om een beeld te krijgen, wat je hier zult lezen is niet alles wat vergoed wordt. Als je hier meer over wilt weten, kun je bij je eigen zorgverzekering kijken.

Vergoed door de basisverzekering

Als je zwanger bent, zul je afspraken maken met de verloskundige. Dit wordt door de basisverzekering vergoed. Alle hulp van een verloskundige, inclusief controles behoren hiertoe. Ook de hulp van de gynaecoloog wordt door de basisverzekering vergoed. Een paar andere zaken die door de basisverzekering vergoed worden, zijn bloedonderzoek, geneesmiddelen en de 20-weken echo. Er zijn ook zaken die alleen bij medische indicatie worden vergoed. Dit geldt onder andere voor overige echo’s, vruchtwaterpunctie en vlokkentest. Ook bevallen in het ziekenhuis wordt bij een medische indicatie vergoed. Een thuisbevalling en kraamzorg thuis worden in ieder geval vergoed door de basisverzekering.

Vergoed door de aanvullende verzekering

Onder de vergoeding van de aanvullende verzekering vallen vooral zaken waar niet alle zwangere vrouwen gebruik van maken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld zwangerschapscursussen, maar ook aan zaken die normaal gesproken een medische indicatie nodig hebben. Je kunt hierbij denken aan verschillende prenatale testen. Ook bevalling in het ziekenhuis wordt door de aanvullende verzekering vergoed als er geen medische indicatie voor is. Ook zaken als fysiotherapie, babymassage en een kraampakket worden door de aanvullende verzekering vergoed. Het kraampakket wordt soms zelfs al door de basisverzekering vergoed. Wat het kraampakket precies inhoudt, kun je hieronder lezen.

Een kraampakket

Een kraampakket is een pakket dat je als zwangere vrouw aan kunt vragen bij je zorgverzekering. Er zitten medische artikelen in die kunnen helpen tijdens en na de bevalling. Je kunt hierbij denken aan onderleggers, een navelklem en kraamverband. Er zit nog meer in: wat dit allemaal is, kun je bij je zorgverzekering bekijken. Als je dit wilt, kun je het kraampakket aanvragen. Wanneer dit kan, ligt van je verzekering af. Normaal gesproken zul je het pakket 6 weken voor de datum waarop je uitgeteld bent zeker binnen hebben.

RELEVANTE ARTIKELEN

Meest populair

Bescherm je huid in stijl: welke zonnebrand kiezen voor de zomer?

De zomer is de tijd om van de zon te genieten, maar het is ook belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen....

Wat zijn de trends in 2023 voor jouw huis? Ontdek de nieuwste interieurtrends

Met het nieuwe jaar in zicht is het tijd om te kijken naar de interieurtrends die het komende jaar zullen domineren. Hieronder vind je...

Welke producten voor haarverzorging zijn er allemaal?

Je haar is een belangrijk onderdeel van je uiterlijk en het is dus logisch dat je het zo goed mogelijk wilt verzorgen. Het is...